GEOGRAFIE

Thailand is ca. 14 keer groter dan Nederland en heeft een kustlijn van ca. 3000 km. Het noorden, grenzend aan Laos, de westgrens met Birma en het zuidelijke schiereiland tot aan Maleisie zijn bergachtig en weelderig begroeid met moessonwouden. De oostgrens met Laos wordt bepaald door het vruchtbare dal van de Mekong rivier, terwijl langs de grens met Cambodja een bosrijk heuvelgebied ligt. De centrale laagvlaktes en het noordoost plateau worden gescheiden door een van noord naar zuid lopende bergketen.

bord-postcard

KLIMAAT

Thailand is een tropisch land met temperaturen varierënd van 19 tot 38 graden en een hoge relatieve vochtigheid. Het land kent 3 seizoenen: de zomer van maart t/m mei, het regenseizoen met meestal hevige maar korte buien van juni t/m oktober en het koele, droge seizoen van november t/m februari. Chiang Mai staat bekend om haar aangename klimaat. De gemiddelde dagtemperaturen liggen hier het hele jaar door een paar graden lager dan in Bangkok. Vooral ’s avonds kan, in het koelere seizoen, een sweater, dunne jas of vest prettig zijn, dan wel nuttige diensten bewijzen, in de door airconditioning vaak erg koele, hotelvertrekken of touringcars.

 

[forecast]

bord-postcard

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Thailand is verdeeld over 5 tijdperken: de Nanchao Periode (650-1238), de Sukhothai Periode (1238-1350), de Ayutthaya Periode (1350-1767), de Thon Buri Periode (1767-1782) en de Bangkok Periode (1782-Heden). In de zestiende eeuw kwamen de Portugezen als eerste Europeanen in Thailand. In de zeventiende eeuw namen de Nederlanders de hegemonie van de handel hier over. Gedurende haar 800-jaar lange geschiedenis is Thailand het enige land in Zuidoost Azië dat nooit een kolonie van een Europees land is geweest. De naam Siam werd in de 19e eeuw de officiele naam, maar in 1939 werd dit veranderd in Thailand, hetgeen “Het Land van de Vrijen” betekent.

bord-postcard

BEVOLKING

Thailand heeft een bevolking van ruim 65 miljoen, waarvan de Thai de meerderheid vormt. In het verleden was het gebied een doorgangsweg van trekkende volkeren, waardoor grote groepen mensen van Mon, Khmer, Birmese, Maleise, Indiase en vooral Chinese afkomst nu een grote ethnische verscheidenheid vormen. De integratie is echter zodanig dat er een grote maatschappelijke eenheid bestaat.

bord-postcard

RELIGIE

Ruim 90% van de bevolking is Boeddhist. Daarnaast komen ook het Christendom, het Hindoeïsme, de Islam en andere geloofsovertuigingen in alle vrijheid voor. Het Boeddhisme heeft een sterke invloed op het dagelijkse leven, seniorenmonniken worden zeer vereerd en in steden en dorpen vormt de tempel het middelpunt van het maatschappelijke en religieuze leven.

bord-postcard

BESTUUR

Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie met een 2-kamerparlement. Het land telt 76 provincies (changwat), onderverdeeld in distrikten (ampur), gemeenten (tambon) en dorpen (mooban).

bord-postcard

TAAL

De officiele taal is het Thai (met 44 medeklinkers en 32 klinkers). In de meeste hotels en bij toeristische bezienswaardigheden wordt Engels gesproken.

bord-postcard

THAISE VLAG

De drie kleuren van de Thaise vlag symboliseren de “3 steunpilaren van de samenleving”:
– de rode kleur symboliseert het land en zijn bevolking.
– de witte kleur symboliseert het Boeddhisme.
– de blauwe kleur staat voor de monarchie die de bindende kracht vormt tussen het boeddhisme en de bevolking.

bord-postcard