AYUTTHAYA

De stad Ayutthaya, gesticht rond 1350 en ca. 80 km ten noorden van Bangkok gelegen, is de voormalige hoofdstad van Thailand. De stad is in 1767 verwoest door de Birmezen, maar de vele overgebleven ruïnes van de tempels en paleizen doen herinneren aan de glorieuze tijd van deze stad.

De stad ligt aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Door het graven van een aanvullend kanaal werd de stad volledig door waterwegen omringd. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten

Het historisch park van Ayutthaya is gelegen tegenover het Chao Sam Phraya National Museum. Dit historische park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bezit vele tempels (“wat”).
De tempels Wat Phra Si Sanphet, Wat Mongkhon Bophit, Wat Na Phra Meru, Wat Thammikarat, Wat Ratburana en Wat Phra Mahathat liggen dichtbij elkaar en kunnen makkelijk te voet worden afgelegd. Het bezoek aan het overige gedeelte van het historische park is het beste om per fiets af te leggen.

BANGKOK – Hotels & Tours

Bangkok is in ieder opzicht de hoofdstad van Thailand en één van de opwindendste steden van het verre oosten en heeft de bezoeker dan ook ongelooflijk veel te bieden: een moderne skyline die wordt gedomineerd door futuristische wolkenkrabbers met daartussen, boven elkaar gelegen verkeersaders en een hypermoderne boven- en ondergrondse metro, gigantische winkelparadijzen en kleurrijke markten, een druk maar gezellig straatleven met een groot aantal restaurants en traditionele eetstalletjes, interessante musea, groots opgezette stadsparken en een exotisch uitgaansleven.

In 2005 is het nieuwe winkelcentrum Siam Paragon geopend dat Bangkok tot het mooiste en beste winkelparadijs van Azie moet maken. In dit winkelhart van Bangkok bevinden zich naast de meest luxueuze winkels ook Siam Ocean World, bioscopen, het Siam Opera House, een gourmet markt en een Thai cultureel centrum.

Hotels

Tours

CHIANG MAI – Hotels & Tours

Met haar gedeeltelijk bewaard gebleven stadswallen en haar vele oranjegroen gekleurde tempels, de kleurrijke bergstammen en de Nightbazaar waar u ongelooflijk goedkoop kleding, kunstnijverheid en souvenirs kunt kopen, is Chiang Mai een absoluut hoogtepunt voor veel toeristen. Mede vanwege het aangename klimaat is de stad ook voor de Thai zelf een van de belangrijkste vakantiebestemmingen. De stad ligt temidden van een prachtig berglandschap in een brede vlakte van de Ping rivier. De bekende bergtempel Wat Phra Doi Suthep domineert het stadsbeeld.

De grootste aantrekkingskracht van Chiang Mai en Noord-Thailand is de vriendelijke manier waarop de bevolking hier de bezoekers benadert. Menig toerist die eenmaal de charme van deze stad heeft ontdekt besluit om zijn bezoek met nog een paar dagen te verlengen. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ook u een bezoek aan deze stad, die de bijnaam “Roos van het Noorden” heeft gekregen, als een hoogtepunt van uw Thailand reis zult ervaren.

Hotels

Resortstay

Tours

CHIANG RAI

De provincie Chiang Rai deelt haar grenzen met Myanmar (Birma) en Laos. De provinciale hoofdstad Chiang Rai ligt op bijna 800 km ten noorden van Bangkok en 580 meter boven de zeespiegel. Chiang Rai, gesticht in 1262 door koning Meng Rai, was de eerste hoofdstad van Lanna Thai (het koninkrijk van een miljoen rijstvelden). De rivier Maenam Kok is 130 km lang en stroomt door het hart van Chiang Rai. Het is een van de belangrijkste transportroutes voor de provincie Chiang Mai. Vooral vanuit de stad Tha Thon maken lange boten iedere dag de drie tot vier uur durende reis naar Chiang Mai.

De Wat Phra Sing aan de Singhakhlai Road is een mooi voorbeeld van de religieuze architectuur van Lanna Thai. De Wat Phra Keao bevindt zich achter deze tempel. Dit zou de plaats zijn waar de Smaragden Boeddha ooit heeft gestaan die zich nu in Bangkok bevindt.

De schitterende Wat Rong Khun tempel , iets ten zuidwesten van Chiang Rai, is een tempel die gezien moet worden. De bouw is begonnen in 1997 en zal -volgens de architect- nooit voltooid zijn. De bijnaam van deze tempel is Witte Tempel. Het wit staat voor de reinheid van Boeddha. In de gebouwen zijn moderne schilderingen van hedendaagse gebeurtenissen te vinden.

CHUMPHON

De havenstad Chumphon is gelegen aan de Golf van Thailand, op ca. 500 km ten zuiden van Bangkok. Chumphon beschikt over een brede kustlijn en is beroemd vanwege de witte zandstranden, de prachtige zee en de vele eilandjes, die voor de kust liggen. Vanuit Chumphon zijn er ferry verbindingen naar oa Koh Tao en Koh Samui.

HUA HIN/CHA-AM

HUA HIN & CHA-AM

Hua Hin en Cha-Am zijn beide nauw verbonden met het Thaise koningshuis. Deze rustige badplaatsen zijn ideaal voor familievakanties. De Thaise koninklijke familie is regelmatig te vinden in het zomerverblijf Klai Kangwon (‘Ver van Alle zorgen’) in Hua Hin. Vandaar de permanente beveiliging voor de kust en een politie die streng toeziet op handhaving van rust en orde. Gemotoriseerde watersport is hier verboden. De landelijke omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten die leiden langs mooie landschappen, natuurparken, watervallen, tempels en andere heilige plaatsen. Ook de nabijgelegen jungle biedt een uitstekend alternatief voor als u eens iets anders wilt dan een dagje strand. Cha-Am en Hua Hin zijn vanuit Bangkok gemakkelijk te bereiken per auto, bus, trein en zelfs per (klein) vliegtuig.

HUA HIN
Het op ruim 200km ten zuidwesten van Bangkok gelegen Hua Hin behoort met haar langgerekte, witte zandstranden en comfortabele hotels en resorts tot de meest geliefde strandbestemmingen van Thailand. Hier kan het hele gezin het hele jaar door van een rustige, ontspannen strandvakantie genieten. Het is niet alleen één van de eerste badplaatsen van Thailand, maar ook de favoriete zomerverblijfplaats van de Thaise koninklijke familie. De plaats heeft veel van haar vroegere charme weten te behouden en heeft de bezoeker behalve het strand en de baaien veel te bieden zoals het authentieke spoorwegstation, de vissershaven, de gezellige avondmarkt, golfterreinen en vele goede visrestaurants.

De centrale toegang tot het strand van Hua Hin is Damnoenkasem Road, waar zich ook het Centara hotel en de toeristenpolitie bevinden. Ga daar het strand op en sla direct rechtsaf. Na 200 meter, voorbij Centara, is een heerlijk strand zonder rotsen en vlijmscherpe zeeschelpen. Hoe zuidelijker je komt, des te rustiger wordt het strand. Het strand is breed en vlak en verloopt slechts langzaam in de zee waardoor een verrassing door diepe delen uitblijft. Hierdoor is het wat minder geschikt voor de verwente zwemmers, maar wel weer prima geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het zand op het strand is fijn van structuur, poederzacht en licht van kleur. De palmbomen zorgen voor een tropische sfeer. Er zijn strandstoelen en ligbedjes (tegen betaling) beschikbaar. Ook paardrijden door de branding is hier mogelijk.

CHA-AM
Cha-Am ligt op nog geen 3 uur rijden ten zuidwesten van Bangkok en op ca. 25 km ten noorden van Hua Hin. Dit gemoedelijke plaatsje beschikt over een prachtig breed zandstrand met aan de boulevard winkeltjes en restaurants. Het is er in de week erg rustig, maar tijdens weekenden en op feestdagen is het een veel bezochte badplaats voor vooral inwoners van Bangkok.Op het strand van Cha-am treffen we dan veel Thaise families, voorzien van het nodige eten en drinken. Aan het eind van de strandweg ligt de vissershaven met veel (vis)restaurants. Cha Am is een bestemming voor de reiziger die prijs stelt op een rustige omgeving waar het massatoerisme ontbreekt. U kunt er lange strandwandelingen langs de schitterende kustlijn maken, een mooie fietstocht maken, een dagje gaan golfen, heerlijke verse Thaise visspecialiteiten eten en desgewenst een rustig plekje opzoeken om een goed boek te lezen met het geluid en de geur van de zee op de achtergrond. De nabijgelegen jungle biedt een uitstekend alternatief voor als u eens iets anders wilt dan een dagje aan het strand.

Aanbevolen bezienswaardigheden en excursies:

  • Khao Sam Roi Yod National Park
  • Pa La U Waterval
  • Kaeng Krachan Dam en National Park
  • Koh Thalu – snorkelen
  • Prachuap Khiri Khan tour
  • Phetchaburi tour
  • Wilde olifanten in Kuiburi National Park

KHAO LAK

De prachtige, beschermde omgeving rond het rustige kustplaatsje Khao Lak, op ongeveer een uur noordwaarts rijden vanaf het vliegveld van Phuket, heeft zich ontwikkeld tot een geliefde vakantiebestemming voor hen die rust in de verre verte zoeken. De kilometers lange, witte zandstranden, de uitgestrekte met tropische regenwouden begroeide bergketens en het spectaculaire Khao Lak National Park, waarvan de steile bergkammen tot aan de kust reiken, bieden een ongekende verscheidenheid aan natuurschoon.

Door de moessonwind, die overigens een heerlijke afkoeling brengt, kan de Andaman Zee in de zomer soms wat ruw zijn waardoor het niet altijd mogelijk is om in zee te zwemmen, maar de mooie zwembaden bij de prachtig verscholen en direct aan of nabij het strand gelegen hotels maken dit ruimschoots goed. Naast enkele winkels bent u voor entertainment voornamelijk aangewezen op de faciliteiten van uw hotel. Khao Lak: een oase van zon, zee, strand en rust!

KHAO YAI

Khao Yai is het bekendste wildpark en natuurreservaat van Thailand. Met haar ca. 2.100km2 omvat het tropisch regenwoud, grasland en bergen tot 1.400m hoogte. Er leven vele bedreigde diersoorten, waaronder olifanten, gibbons, tijgers en neushoornvogels. Daarnaast heeft het een rijke flora.

KOH CHANG

Het nabij de grens met Cambodja gelegen Koh Chang, ook wel olifanteneiland genaamd, is na Phuket het grootste eiland van Thailand. en Het is onderdeel van een groot nationaal marinepark in de Golf van Thailand dat uit ruim 50 eilanden bestaat. Het eiland ligt op ca. 5 uur reizen (ca. 315 km) vanaf Bangkok over land en is via een 30 minuten durende overtocht per ferry te bereiken. Bovendien zijn er vluchten vanaf Bangkok naar het nabij gelegen Trat (vliegduur ca. 45 minuten) vanwaar het vervolgens een half uur rijden is naar de pier.

Het eiland, vooral bekend vanwege de dichtbegroeide bergen waar nog allerlei wilde dieren leven, is omzoomd door paradijselijke stranden met wuivende palmen waarvan de mooiste aan de west- en zuidkust liggen. De bekendste stranden zijn White Sand Beach (Hat Sai Khao), Klong Phrao, Kai Bae en Lonely Beach (Hat Ta Nam). De eilanden van het marinepark verschillen enorm in grootte. Koh Chang is pas kort geleden ontwikkeld als toeristische bestemmingen vooral bekend vanwege de dichtbegroeide bergen, waar nog allerlei wilde dieren leven. Om het eiland heen liggen kleine eilandjes waar alleen wat vissers wonen en die nauwelijks ankerplaats bieden aan de lokale vissersboten. Dit is de perfecte omgeving om van strand, zon en zee te genieten.

Het eiland is uitermate geschikt voor het maken van boottochten naar de veelal onbewoonde eilanden, waar al duikend en snorkelend onder water veel moois te bewonderen valt. Zuidoost Thailand heeft 2 seizoenen, een droge periode van november tot mei en een regenseizoen van juni tot oktober. Ondanks dat het in deze regentijd soms erg hard kan regenen komen er in deze tijd toch nog veel zomerse dagen met zon voor.

KOH SAMUI

Koh Samui ligt op een uurtje vliegen van Bangkok en is met een oppervlakte van bijna 250km2 het grootste en bekendste eiland van een schitterende archipel voor de kust van Surat Thani in de Golf van Thailand, waartoe ook het Ang Thong zeepark behoort. Een ca. 40km lange kustlijn met prachtige witte zandstranden en baaien met kristalhelder warm water omringt de heuvels die vol staan met ontelbare, wuivende palmbomen met daarbinnen een spectaculair berglandschap met wandelpaden naar enkele watervallen.

Op Koh Samui wonen rond de 40.000 mensen, 90% daarvan is Boeddhist. Het is een ontzettend mooi eiland met veel natuur en variatie. Koh Samui was ooit een eilandje voor de visserslui. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Nog geen halve eeuw geleden stonden er slechts een paar bungalows en bezoekers kon je op één hand tellen. Het eiland veranderde in de jaren ’90, toen veel toeristen met boten naar Koh Samui kwamen. Vanaf dat moment kwam de groei erin. Vandaag de dag is Samui na Phuket het tweede meest populaire eiland van Thailand.

De bekendste stranden van Samui zijn Bophut, Lamai en Chaweng. Bophut ligt aan de noordkust van Koh Samui en heeft nog een relatief rustig strand. Lamai Beach biedt een perfecte balans van vertier, niet te druk en een mooi uitzicht en is vooral populair bij Europeanen. Chaweng Beach is het mooiste en drukste strand van Koh Samui. Aan de noordkant van Chaweng Beach ligt een 1 meter diepe lagune, ideaal voor kinderen en beginnende windsurfers. Het weerpatroon op Koh Samui ligt wat anders dan in de rest van Thailand. Van april tot en met september is het meestal droog op het eiland, terwijl de rest van het land dan regenseizoen heeft. Van oktober tot en met december is het juist erg nat op Koh Samui. Met name ten noorden van Samui liggen er voor duik- en snorkelliefhebbers mogelijkheden te over om het onderwaterleven en de prachtige korraalriffen te verkennen.

KRABI

Het in de afgelopen jaren steeds meer bezochte Krabi ligt op amper een uur vliegen vanuit Bangkok, aan de westkust van Thailand tegenover Phuket. Velen zijn onder de indruk van het natuurschoon rondom deze oude vissersplaats, met haar tropische regenwouden en mangrovebossen, uitbundige flora en fauna, watervallen en warmwaterbronnen, miljoenen jaren oude grotten en steile kliffen. Tezamen met de ongerepte witte stranden en de vele voor de kust gelegen paradijselijke eilanden, waar grillige kalksteenformaties oprijzen uit het heldere water van de Andaman Zee, is Krabi een uniek gebied van ongekende schoonheid.

Krabi heeft een unieke ligging aan de oogverblindend mooie baai van Phang Nga, die door Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Meestal wordt met Krabi dan ook het handvol beeldschone stranden bedoeld, waarvan Ao Nang het bekendste en meest ontwikkelde is. Het ligt 18 km van Krabi en met een songthaew, een typische Thaise taxi, ben je er zo. Het kilometerslange familiestrand Hat Noppharat Thara ligt binnen een natuurpark waarvan ook het eiland Koh Phi Phi deel uitmaakt. Aan de zuidkant gaat het naadloos over in Ao Nang, dat met zijn mooie, 2km lange witte zandstrand afgezoomd met vele hotelresorts, barretjes, restaurants en winkeltjes voor veel mensen hét echte Krabi is. Hoewel het eigenlijk tot het vaste land behoord is Railey Beach is alleen per boot bereikbaar. Het strand hier geeft je het gevoel dat je op een onbewoond eiland zit, in plaats van op één van de meest populaire stranden van Thailand. Helder blauw water, eilandjes aan de horizon en majestueuze kliffen rondom.

MAE HONG SON

Het schilderachtige stadje Mae Hong Son is een ‘oase van rust’ en is over een prachtige weg die door een van de mooiste en meest afwisselende streken van Thailand loopt bereikbaar. In de omgeving van Mae Hong Son leven nog verscheidene bergstammen waarvan de ‘Longnecks’ (Giraffe vrouwen) wereldbekend zijn. Veelal hebben deze bergbewoners hun levenswijze van weleer nog niet veranderd. Verrijkt met Birmese tempels en gelegen te midden van met mysterieuze bossen begroeide bergen, getuigt Mae Hong Son van een pittoreske, onbedorven schoonheid

 

PATTAYA/JOMTIEN

Pattaya, op nog geen twee uur rijden van Bangkok gelegen, is een van de bekendste internationale strandbestemmingen in Zuidoost- Azie. In de afgelopen decennia werd Pattaya hoofdzakelijk als een badplaats met een nogal exotisch nachtleven afgeschilderd, iets dat niet ontkend kan worden. Maar tegenwoordig biedt tegenwoordig biedt de stad en haar omgeving veel meer dan alleen maar strand en ontspanning zoals winkelcentra, een water park, de Pattaya Drijvende Markt, de Ang Sila Old Market en Pattaya Old Town.

Van noord naar zuid liggen de stranden van Naklua, Pattaya stad, Jomtien en Jomtien Na aan een heldere, met wuivende palmbomen omzoomde langgerekte baai e met een ca. 20 km. lange kustlijn. In het zuidelijke Na Jomtien liggen de rustige resorts direct aan zee. In Jomtien zijn de hotels slechts door een kustweg van het strand gescheiden en is het ook minder druk dan in Pattaya stad. Het centrum van Pattaya is van hieruit echter gemakkelijk met een lokale taxi te bereiken.

De ongekende verscheidenheid aan attracties en recreatiemogelijkheden maken tezamen met het hernieuwde imago en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de vele hotels, resorts en restaurants, Pattaya het gehele jaar door tot een ideale vakantiebestemming voor de gehele familie. Voor de kust biedt het heldere water van de eilandjes Koh Larn en Koh Sak en de verder naar het zuidoosten gelegen paradijselijke zeeparken van Koh Samet en Koh Chang uitstekende snorkel- en duikfaciliteiten. In de directe omgeving vindt u schitterend aangelegde golfbanen en spectaculaire natuurparken.

PHUKET

Het tropische eiland Phuket ligt op amper een uurtje vliegen van Bangkok en is één van de mooiste eilanden van Azië. Het biedt met zijn prachtige stranden, pittoreske dorpjes, heuvelachtige natuurlandschap met regenwouden, kokospalm- en rubberplantages, vele winkels en (vis)restaurants, comfortabele strandhotels en resorts, alle ingrediënten voor een onvergetelijke droomvakantie. Vooral de westkust van het eiland wordt gekenmerkt door stranden met uitzonderlijk fijn wit zand. Hier liggen enkele van de mooiste resorts ter wereld die alle onvoorstelbare luxe bieden. Van de verschillende stranden op het eiland is Patong Beach het meest geliefd.

De plaats heeft een internationaal publiek, een gezellig nachtleven en veel mogelijkheden tot watersporten. De ten zuiden van Patong gelegen stranden van Karon en Kata zijn rustiger. Phuket biedt de mogelijkheid tot het maken van veel uitstapjes, zoals naar Khao Sok, de Phi Phi eilanden en Phang Nga Bay met het befaamde James Bond eiland en zijn unieke kaarsrechte kalksteenrotsen.